Achtergronden

Konstantin Buteyko

Konstantin ButeykoDe Buteyko-methode is ontwikkeld door Konstantin Buteyko (1923-2003), een Russische arts. Al tijdens zijn studie raakte Buteyko geïnteresseerd in het verband tussen ademhaling en gezondheid. Toen een patiënt flauwviel nadat Buteyko hem had gevraagd diep in en uit te ademen, is hij gaan zoeken naar de oorzaak hiervan. En toen hij later zelf hoge bloeddruk kreeg, merkte hij, dat hij hier minder last van kreeg als hij rustiger ging ademen.

Buteyko heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verband tussen ademhaling en ziektes, hij heeft veel andere artsen zijn ademhalingsmethode geleerd, en later heeft hij als huisarts vele patiënten succesvol met zijn methode behandeld.

Nadat de medische wereld aanvankelijk terughoudend reageerde op zijn ontdekking, is de Buteyko-methode in 1985 officieel erkend door het Russische Ministerie van Volksgezondheid.

Geleidelijk is de methode ook in de westerse wereld bekend geraakt nadat een Russische arts hem in Australië introduceerde. Inmiddels zijn er over de wereld vele Buteyko-therapeuten werkzaam. Velen hebben een medische achtergrond als arts of paramedisch therapeut (fysiotherapeut, cesartherapeut, logopedist).

Meer over Konstantin Buteyko:

Wetenschappelijk onderzoek naar de Buteyko-methode

Konstantin Buteyko zelf heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het verband tussen diepe ademhaling en ziektes. Helaas is daar weinig van bewaard gebleven. In de tijd van de Koude Oorlog publiceerden Russische onderzoekers niet in Engelse tijdschriften. En bij het sluiten van het laboratorium van Buteyko zijn zijn dossiers vernietigd. Lees verder…