Hoe werkt Buteyko?

5child-blowing-dandelion1Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart.
Even op adem komen.
Een zucht van verlichting slaken.
Een luchtje scheppen.

Ademen, lekker diep ademen, is goed voor een mens.
Toch?
Volgens de theorie van Buteyko is het tegendeel het geval.

Veel mensen lijden aan chronische hyperventilatie

Veel mensen ademen meer dan nodig is, en meer dan goed voor ze is. Ze zijn eigenlijk steeds een beetje aan het hyperventileren. Mensen die extreem hyperventileren, merken dat ze duizelig worden, en soms zelfs flauwvallen. De bekende remedie is blazen in een plastic zakje.

Mensen die chronisch hyperventileren, merken daar over het algemeen niet zoveel van. Ze merken in ieder geval niet, dat de klachten die ze ervaren veroorzaakt worden door de diepe ademhaling. Ondertussen kunnen ze er wel degelijk ziek van worden. De grondlegger van de Buteyko-methode, Konstantin Buteyko, bracht maar liefst 150 uiteenlopende ziektebeelden in verband met overmatige ademhaling.

Hoe kun je nou ziek worden van ademhalen?

Iedereen moet ademhalen, want iedereen heeft zuurstof nodig voor het vervullen van noodzakelijke lichaamsfuncties. Het klink gek, maar juist als je teveel ademhaalt, krijgen je organen te weinig zuurstof binnen!

Dat komt zo: als je ademhaalt, wordt in de longen zuurstof o.a. omgezet in koolzuur  (CO2), wat je uitademt. CO2 is het gas waar planten van groeien.
Als je teveel in- en uitademt, raak je teveel CO2 kwijt. En dat CO2 heb je nodig, omdat de zuurstof anders niet goed door je bloed aan de organen kan worden afgegeven. Je slijmvliezen zwellen op en je bloedvaten verkrampen. Dat verklaart hoe het komt dat je het benauwd kunt krijgen door teveel te ademen. – ??? Ja, echt! Elders op deze site beschrijven we wat je aan klachten en ziektes kunt krijgen door chronische hyperventilatie.

Heb ik chronische hyperventilatie? Lees verder…